Kategorije
Joga

Hata joga pradipika

O jogi postoje hiljade i hiljade knjiga. S obzirom na širinu teme verovatno je potrebno toliko knjiga. Prvo čitamo sve što nam dođe u ruke. Kako napredujemo već razlikujemo koja knjiga je kvalitetna a koja nije, koju smo preazišli, itd.. Mnogi se zaustave već kod prve knjige na koju nalete bez obzira na kvalitet te knjige.

Knjiga "Hata joga pradipika"
Hata joga pradipika

Ako pogledamo iz kontra smera i zapitamo se – da li postoji knjiga u kojoj je napisano sve o jogi, sva mudrost joge, da mi ništa osim nje nije potrebno, da ne gubim vreme sa čitanjem desetine nevažnih knjiga? To je pravilan pristup. Na to pitanje možemo dati sledeći odgovor: Postoje tri relativno male ili ne previše debele knjige o jogi u kojima piše sve!. Nije jedna nego su tri ali su međusobno veoma slične, na momente skoro iste. To su Siva Sanhita, Hata joga pradipika i Kundalini Upanišada. Ni u sanskritu ne postoje bolje i jezgrovitije knjige o jogi. Sve tri postoje i u engleskom jeziku u nekoliko malih varijacij. Nakon toga, na nižim nivoima su sve ostale knjige, kao uputstva, objašnjenja, upozorenja, itd., itd., sve do prepisivačkih derivata.

Naravno da je potrebno izvesno predznanje iz matematike ako želimo da upotrebljavamo logaritamske tablice. Jednako je i po pitanju joge ako želimo da razumemo i upotrebimo ovu knjigu. Ali bolje je ovu knjigu pročitati pet puta nego jednom pet nevrednih knjiga. Ako se radi o jogi, potrebne su i vežbe. Pred nama je prevod knjige o jogi kojoj su potrebni niži derivati kao objašnjenja ali koju bi ipak trebalo više popularizovati. U knjizi su i teorija i praktične vežbe, prikaz osnovnih asana, analiza svih osam udova joge. Ukratko sve! Uz izvesno prethodno znanje i istrajnog aspiranta, ovo je prava knjiga o jogi!

Autor:Svami Višnu
Prevodilac:Goran Sarvan
IzdavačBabun, Beograd
ISBN:86-83737-29-2
Br. strana:
133
Povez:broširan