Kategorije
Knjige

Kabala u teoriji i praksi

Knjiga "Kabala u teoriji i praksi" - Goran Sarvan
Knjiga „Kabala u teoriji i praksi“

Kabala kao duhovna disciplina nudi ključeve i putokaz za pristup bogu i razumevanju odnosa čoveka i boga. Kao sinergija svih nauka nudi smernice mnogim naukama da ubrzaju sopstveni razvoj i evoluciju uopšte. Kao metod korespondencija nudi mogućnost uvida u odnos makrokosmosa sa mikrokosmosom i time različite nivoe svesti koji su produkat tih odnosa.

U ovoj knjizi su analizirani ti nivoi, njihove karakteristike, načini osveštavanja i prisutnost u svakodnevnom životu. U uvodnom delu su navedeni opšti pojmovi koji su nužni, mada početniku mogu izgledati veoma nejasni, komplikovani, odbojni, ali su za kabalu nužni isto kao i četiri osnovne operacije za matematiku. Tih osnovnih deset nivoa je u kabali poznato kao deset sefirota koje homo sapiens u svojoj evoluciji polako obogaćuje i osveštava (osvaja). Mogući su različiti pristupi tom osveštavanju. Od inicijacija, samoinicijacija, napornih vežbi dharane, psihoanalize, meditacija ili kroz najobičnija životna iskustva pod uslovom da ih razumemo. U knjizi je naveden i metod priziva tih nivoa svesti, što je takođe jedan kombinovani način osveštavanja. Prvobitno je bila ideja da su u sklopu knjige prizivi svih sefirota ispod bezdana, ali sam smatrao da to može da bude rizično pa sam naveo samo improvizovani priziv Malkuta i skraćeni priziv Jesoda. U budućnosti kada bude u planu revidirano i prošireno izdanje uključiću i ostale prizive.

Nakon analize sefirota navedene su dodatne korespondencije i puno praktičnih saveta i informacija što otvara mogućnost da svako za sebe pronađe neki metod daljnjeg rada, što je na kraju krajeva i nužno. Dakle, materijala je više nego dovoljno da subjekat započne konkretan rad.

Autor:Goran Sarvan
IzdavačBabun
ISBN:978-86-83737-61-1
Br. strana:
287
Povez:broširan

Kabala v teoriji in praksi

Priročniki o kabali, ki so na voljo sodobnemu knjižnemu molju, večinoma obravnavajo ali zgodovinski vidik tega starega judovskega duhovnega izročila ali pa, še pogosteje, teoretičnemu vidiku kabale dajejo prednost pred praktičnim. To pomeni, da se bralec iz njih sicer lahko pouči, denimo, o drevesu življenja, univerzalnem kabalističnem modelu vesolja in človeka, kot so ga uveljavili in razumeli davni kabalisti, malo ali skoraj nič o tem, kako ga vidijo sodobni, še manj pa, kako si lahko tudi oni z njim pomagajo pri spoprijemanju s povsem vsakdanjimi življenjskimi izzivi in pri duhovnem razvoju.

Knjiga Kabala v teoriji in praksi (Kabala u teoriji i praksi, Beograd, Babun, 2009), delo Gorana Sarvana, si, čeprav je izšla v srbskem jeziku, v Sloveniji ne zasluži pozornosti le zaradi tega, ker avtor živi in dela v Ljubljani. Je namreč eno izmed redkih del o kabali, ki najde zlato sredino v razmerju med teorijo, ta daje bralcu temeljno orodje za spoznavanje kabale, in med uporabno-praktičnimi razlagami, te mu omogočajo, da jo vključi v svoje življenje. Goran Sarvan namreč predstavi kabalistično dogmo, razlago ureditve univerzuma, hkrati pa pojasni, kako se ta kaže v vsakdanjem življenju. Vsak pojav, dogodek, človeka, celo pojem, je mogoče prav s pomočjo kabale osvetliti z vseh zornih kotov, demistificirati in razčleniti. Univerzalni model vesolja človeku odkriva, kdo je in kje je prav zdaj.

Avtor se je razlage in analize desetih ravni zavesti – vsaka izmed njih sovpada z eno izmed sefir na drevesu življenja in silami  univerzuma, ki z njo upravljajo – lotil tako, da je za vsako izmed sefir navedel njene značilne predstavnike na materialni ravni. Iz odnosa, ki ga ima človek do nosilcev posameznih sil univerzuma na snovni ravni, je namreč mogoče odkriti, koliko dobro jih je že ozavestil oziroma kolikšna je njegova zavest na ravni posamezne sefire. Bralca k žlahtenju zavesti ne spodbuja le s teoretično razlago, ampak tudi tako, da mu predlaga meditacije na posamezne sefire in še pojasni, katere sile univerzuma naj prikliče in kako, da bi svojo zavest razširil oziroma spremenil. To pa je nujno, če želi kabalo uporabiti z namenom, da izboljša svoje življenje.

Vsak dogodek ali okoliščina, v kateri se kdo znajde, je s stališča kabale splet večih dejavnikov v človeku (njegovi zavesti) in univerzumu. Na makrokozmos, vesolje, ne more vplivati, lahko pa na mikrokozmos, torej sebe. Bolj kot ozavesti dejavnike v sebi in univerzumu, ki so ga vodili do nekega dogodka, več kot o njih ve, na primer, kateri so bolj in kateri manj pomembni, bolj lahko z njimi manipulira oziroma sebe tako spremeni, da se razmere, naj so še tako izzivalne ali celo problematične, razpletejo njemu v prid.

Kabala, kot jo je predstavil Goran Sarvan, je na eni strani orodje za spoznavanje sveta, v katerem živimo – z njegovo pomočjo, denimo, odkrijemo, zakaj je nekaj ravno tako ali se je zgodilo prav tako in nič drugače – na drugi pa pripomoček, ki človeku pomaga spoznati se in se tako spremeniti, da živi polno in z zavedanjem, kdo je in kje je. Bralcu za tako rabo kabale daje bodisi neposredna navodila bodisi z napisanim namiguje, kako naj to naredi.

V delo, ki je, resnici na ljubo, vse prej kot lahkotno branje, saj bralcu sicer daje odgovore na temeljna vprašanja o življenju, a ga hkrati napeljuje, da si zastavi še nova in nanja tudi sam izbrska odgovore, je avtor strnil bogato znanje o kabali in izkušnje z njo, ki jih je nabiral več desetletij. Predvsem brez zadnjih ne bi zmogel sestaviti priročnika, ki ni samo še eden v nizu mnogih, osredotočenih na brisanje prahu s starega duhovnega izročila in prepisovanje starih dogem, ampak je sodobni priročnik o kabali za sodobnega človeka.

Kategorije
Knjige

Brojevi 126 – 156

Knjiga „Brojevi“

Poznato je da je u kabali veoma malo kvalitetne literature. Možemo reći da nauka tek sada stidljivo čini prve korake ka kabali, spoznavanju kabale. Slično je i sa literaturom. Potrebne su nove, dublje, sveobuhvatnije knjige o kabali koje pokrivaju i otkrivaju nova područja, literatura koja demistifikuje ustaljene dogme, literatura koja ne temelji na papagajskom prepisivanju prepisivanog bez imalo znanja o temi o kojoj se radi.

Konačno imamo pred sobom pionirski rad na jeziku južnoslovenskih naroda, najveći kabalistički rečnik sa preko 4000 starogrčkih reči koje su zanimljive za kabalu. Uz svaku reč napisanu u starogrčkom je brojčana vrednost i prevod u srpski jezik. Reči su klasifikovane po brojčanim vrednostima. Jedini sličan kabalistički rečnik za hebrejski jezik je objavio A. Crowley u Equinox-u pod imenom Liber D.

Osim brojčanog rečnika u knjizi je i propratni tekst o upotrebi brojeva u kabali, nekoliko magičkih kvadrata, analiza sistema asocijacija i sistema proporcija u gematriji, detaljna analiza nekoliko važnih brojeva, reči, rečenica, analiza četiri najjača božija imena kao i kabalistički esej o broju 666. Ukratko, nužna literatura za sve ozbiljne studente kabale.

Realizovano je samo 77 numerisanih primeraka sa potpisom autora!

Kategorije
Knjige

Kabalistička struktura mikrokosmosa

Seciranje čoveka na delove duše

Knjiga: Kabalistička struktura mikrokosmosa - Goran Sarvan
Knjiga „Kabalistička struktura mikrokosmosa“

Čovek ima jednu dušu koja je sastavljena iz više vibracijski različitih komponenti, odnosno taj raspon se rasprostire od najrazređenijih pa do najzgusnutijih supstanci. To je veoma kompleksan sklop bezbroj astromentalnih sastojaka (kao i materijalnih), da je to jednostavno teško pojmiti, a što se često izražava putem veoma poznate a veoma malo shvaćene rečenice – makrokosmos je jednak mikrokosmosu, ili jednom drugom još poznatijom rečenicom – kako je gore tako je i dole.

I pored velikog nerazumevanja tih kabalističkih aksioma suštinsko rangiranje i razlikovanje tih osnovnih nivoa (delova duše) prisutno je u skoro svim tradicijama na planeti, naravno, pod različitim imenima. Pod pojmom duša se u zapadnom svetu uglavnom misli na onaj deo sistema homo sapiensa koji se ne vidi, kojega je nemoguće percepirati materijalnim čulima, ma šta to bilo. To je veoma primitivno i uprošćeno gledište koje se je ustalilo u srednjem veku, i do danas je i pored svih napora nauke veoma malo napredovalo.

Ovde je jedna od najtemeljitijih analiza ljudske duše kao i čoveka uopšte ikada napisanih.

Autor:Goran Sarvan
Izdavač:Samoizdanje
ISBN:978-86-915591-0-6
Povez:Broširan
Obim:291 strana
Format:14 × 21
Tiraž:666