Kategorije
Knjige

Liber 462

Vrednost svake stvari se vidi po njenoj praktičnoj upotrebljivosti. To važi i za literaturu o Tarotu. Ako to nema, nije u praksi upotrebljivo, onda to nema smisla. Ako je neko poznavaoc Tarota i autor o Tarotu, on mora da zna koja karta ili kombinacija karata predstavlja, izražava, na primer, strah, bojazan, ljubomoru, cenkanje, ljubav, škrtost, zajubljenost, pohlepu, strast, intelekt, studij, razvrat, itd., itd.. To su sve nužna praktična znanja. Život i životne situacije su uvek spektar, saradnja više faktora, dakle više Tarot karata to izražava.

Goran Sarvan - Liber 462 - Kombinacije Tarot aduta


Na primer: nemarnost – ATU XXI i 8 Mačeva; uglađenost – ATU XI i AS Mačeva ili 4 Pehara; humor – ATU I i 6 Mačeva ili 3 Pehara; mizantrop – ATU XXI i ATU XII i 8 Pehara; optimizam – ATU IV i ATU XIX; hrabrost – 7 Pehara i ATU XVI; lažljivost – 7 Mačeva i ATU I, ili ATU I i 9 Mačeva; darovitost – ATU XIX i ATU XI; impulsivnost – ATU IV i 7 Štapova ili 9 Štapova; žalost – ATU XII i ATU XXI; itd., itd.. Ovde su ipak moguće oscilacije i promene u zavisnosti od znaka pitača i tipa pitanja.


Zamislimo da imamo 22 slova (ili 27) i od tih slova 56 reči, osnovnih reči. To su sva naša oruđa. I svako za sebe govori ogromno. A kombinovanjem tih oruđa moguće je izraziti doslovno SVE. To je Tarot. Sve reči je moguće konstruisati od tih oruđa. I sve rečenice. A da bi razumeli sve te reči, te kombinacije, potrebno je poznavati sastavne delove, dakle slova i osnovne reči – Tarot karte. Isto tako na Periodnom sistemu je određeni broj elemenata, ali od tih elemenata moguće je sastaviti bezbroj jedinjenja, ili preciznije – sva jedinjenja koja postoje su sastavljena od elemenata iz tog sistema. Svaka reč je kombinacija nekoliko slova. Svaka rečenica je kombinacija nekoliko reči. Svaka priča je kombinacija nekoliko rečenica. A život je najveća priča koju je moguće izraziti Tarotom.
Dakle, svaka životna situacija je koktel sastavljen od nekoliko faktora. Uglavnom dva-tri ključna i puno sekundarnih, kao i na filmu. I ako divinacijom pravilno detektujemo ključne igrače, aktere, glumce, subjekte, lakše nam je da kreiramo sopstvene aktivnosti. To je i smisao postojanja Tarota kao i drugih divinatorskih sistema.
— —– —
Ovo je obiman rad, oko 560 strana, A4 formata, koji je nastajao preko 20 godina, koji je baziran uglavnom na praksi. Dakle, divinacije, meditacije, sakupljanje bezbroj korespondencija, razmena mišljenja i iskustava sa nekoliko retkih sagovornika. I naravno, moguće ga je nadograđivati praksom. To je potrebno.
— —– —
Sve ovo je važno ako treba da skeniramo nekog čoveka. Ako znamo njegov datum rođenja već znamo ogromno, koliko i njegova majka. Ali ako hoćemo da saznamo koji nivo recimo hladnokrvnosti ima taj čovek, onda to možemo sa Tarotom. Ili koji nivo hrabrosti, pohlepe, istrajnosti, žilavosti, sramežljivosti, strastvenosti, itd.. Sve to može Tarot da nam kaže, samo ako znamo da pročitamo pravilno. A to možemo ako poznajemo što širi spektar korespondencija uz svaku kartu, plus saradnju i sinergiju više karti. Prvo dve, pa tri, i više, itd.. Isto tako, svaka divinacija je pogled unapred. Divinare, ‘da vidimo šta su nam bogovi pripremili’, da pogledamo ‘koje figure tetrisa nam dolaze’ i kako da ih dočekamo i kakav rezultat saradnje te figure i baze na koju pada, možemo da očekujemo.

  Kategorije
  Knjige

  XIII Poglavlje

  Broj 13 povezuju sa smrti. Za to postoji samo jedan razlog. Zato jer u Knjizi Tota, u svetoj knjizi Boga Mudrosti, u Tarotu, pod brojem 13 je Adut koji je imenovan Smrt. I naravno, srednjevekovni polupametni ljudi su to shvatili doslovno i ostatak znamo. Taj Adut može to da znači ali uglavnom znači i još mnogo, mnogo drugih stvari. Ovaj spis je analiza korespondentnih pojmova uz taj Adut, a to su – hedonizam, sloboda, mazohizam, vampirizam i naravno tanatos, poznatiji kao smrt.

  ‘Ako hoćete da pobedite smrt, treba da je osetite više puta’

  ‘U čemu je smisao da čovek ne zna momenat svoje smti?’

  ‘Nemoj da umreš pre nego što umreš.’

  ‘Slobodan si samo onoiko koliko si jak.’

  ‘Ko nije osetio pravo blaženstvo, sigurno u sebi ima mazohizma.’

  ‘U svakoj emotivnoj transakciji postoji mogućnost za vampirizam.’

  ‘Sloboda nije laka i samo jaki mogu da je nose’.

  ‘Mi smo produkti velikog hedonizma naših roditelja. Dakle?’

  To su neki od rezona u ovoj knjizi. Čitate na vlastitu odgovornost.

   Kontakt forma za više informacija ili kupovinu knjiga:

   Interesuju me knjige (označite):

   Kabala u teoriji i praksiBrojevi 126-156Kabalistička struktura mikrokosmosaKritika nečistog umaSveti anđeo čuvar - Istinska volja - KarmaSamoinicijacije i autokorekcije umaStaze na drvetu životaTelemaLiber SamekhRituali deset kugliUputstvo za upotrebu sebePriče za dede i unukeSavršena mašina231 VrataLekovite pričeXIII poglavlje

   Kategorije
   Knjige

   Lekovite priče

   Smeh je zdrav. Čoveka nasmejanog i dobre volje bolesti izbegavaju. Higijena je pola zdravlja, a druga polovina je smeh. Ako se udruže bog smeha i bog intelekta, uglavnom nastaje lucidnost. Svaka stvar ima svoju smešnu stranu. Ili, može da bude smešna samo zavisi iz kojeg ugla je gledamo. Bog Mudrosti na život gleda sa svih strana a jedna od njih je i smešna strana. Mudrost je u običnoj stvari videti suštinu. Ali i humor. Humor je znak otvorenosti uma. Mudrost, lucidnost i ludost imaju dodirnih tačaka ali su daleko od gluposti. Gluposti je zabranjen ulaz. Alergija na glupost je poželjna dijagnoza. A ovde su lekovite priče i terapija. Ako ovo čitate znači da niste namrgođeni. Ako ovo čitate znači da znate šta je dobra literatura. Čitajte ovo, vaše srce ali i duša biće vam zahvalni. Tiraž je milionski, kao i kod prethodne knjige.

    Kontakt forma za više informacija ili kupovinu knjiga:

    Interesuju me knjige (označite):

    Kabala u teoriji i praksiBrojevi 126-156Kabalistička struktura mikrokosmosaKritika nečistog umaSveti anđeo čuvar - Istinska volja - KarmaSamoinicijacije i autokorekcije umaStaze na drvetu životaTelemaLiber SamekhRituali deset kugliUputstvo za upotrebu sebePriče za dede i unukeSavršena mašina231 VrataLekovite pričeXIII poglavlje