Kategorije
Knjige

Staze na Drvetu života i ostali zapisi o kabali

Kad me ljudi pitaju kako da istražuju i spoznaju staze na Drvetu Života, uglavnom odgovaram sledeće: Potrebno je poznavati odgovarajući mit i to iz par mitologija. Na primer, šta znači da se je Afrodita svaki dan kupala, šta znači da je Ares često menjao strane u ratu, zašto Iusticia ima vezane oči mada može da vidi a zašto je Plutos slep, šta znači da Saturn jede svoju decu, spisak ljubavnika Afrodite više govori o njima i njihovoj kompatibilnosti sa njom nego o njoj (ona, neka je blagoslovljena, samo obavlja svoju funciju), itd., itd.. Zatim, koji je ishodišni razlog da su hrišćani ‘devicu’ Mariju do ekstrema predstavili kao žalosnu, i da li je ona uopšte devica. Jer ako se obaćamo devici onda se obraćamo stazi Gimel a ako se obraćamo Mariji onda se obraćamo sefirotu Binah. Treba da znamo da su te hrišćanske dogme toliko raširene i prisutne da je to teško poverovati. One utiču od stvaranja religijskih dogmi pa do svakodnevnog ponašanja ljudi, do cene hleba i do seksualnosti. Tu treba znati što više korespondencija uz dotičnu stazu. Zatim im kažem da se većina rada sastoji od dobre koncentracije uma. Sve to oni slušaju i dalje su puni entuzijazma.

Staze na Drvetu Života i drugi zapisi o Kabali

Kad im kažem da teba da savladaju MTR Pentagrama to nekako prežive na nogama. Kad im kažem da treba da savladaju VR Pentagrama već počnu da okreću očima a kad pomenem Veći ili Manji Ritual Heksagrama već odmahnu rukom i zaborave sav rad na sebi. Ali oni i dalje žele magičke moći, ili barem mir indiferentnosti.

Ali bez svega toga nije moguće upoznati sebe. Svaki čovek koji se ne razume sa svojim roditeljima (ako isključimo generacijski sukob koji je poželjan) ima problem sa stazama He i Zain. To je veoma kompleksno pitanje o kojem psihologija tek kuca na vrata. Subjekat baš zbog neprohodnih tih staza najčešće ima problem sa suprotnim polom u vlastitom životu. Astrologija je možda tu uradila više od psihologije. Oni pogledaju Saturn, Sunce i Mesec.

Zatim, koji je ishodišni razlog da su hrišćani ‘devicu’ Mariju do ekstrema predstavili kao žalosnu, i da li je ona uopšte devica. Jer ako se obaćamo devici onda se obraćamo stazi Gimel a ako se obraćamo Mariji onda se obraćamo sefirotu Binah.

Ili recimo staza Fe. Ne treba posebno da se u nju udubljujemo. Ako nešto ne štima ona sama dođe na dnevni red. Bilo koji nedostatak samodiscipline ili neravnoteža prijatnog sa korisnim, i evo problema. Ako te neravnoteže ne postoje znači da se pojavljuje ili nekorisno ili nepotrebno, ili boje. Znači štetno. Tu treba konstantno držati ravnotežu. Baš zbog toga Ares često menja stranu u ratu.

Na sličan način su analizirane sve staze i svi sefiroti, objašnjene su dve najjednostavnije vežbe, Plameni Mač i Zmija Mudrosti, nekolio gematrijskih analiza brojeva koji su direktno povezani sa sefirotima istazama, objašnjene su razlike sefiroti- staze, itd..


    Kontakt forma za više informacija ili kupovinu knjiga:

    Interesuju me knjige (označite):

    Kabala u teoriji i praksiBrojevi 126-156Kabalistička struktura mikrokosmosaKritika nečistog umaSveti anđeo čuvar - Istinska volja - KarmaSamoinicijacije i autokorekcije umaStaze na drvetu životaTelemaLiber SamekhRituali deset kugliUputstvo za upotrebu sebePriče za dede i unukeSavršena mašina231 VrataLekovite pričeXIII poglavlje