Kategorije
Blog

Drevo Življenja – oživite svoje Drevo Življenja

      Možnosti dela z Drevesom Življenja so skoraj neomejene. Ampak, zahteva se delo. Večinoma delo mentalnega tipa, saj je to primarni smisel. Umsko delo, koncentracija misli, vizualizacija določenih korespondenc sefirotov ali stez. Obstajajo zelo dolgi seznami mnogih korespondenc sefirotov in stez in številna navodila kako naj se meditira, kako iskati povezave, logičnosti teh korespondenc, itd.. Vedno sem zagovarjal minimalno upoštevanje predpisov drugih in maksimalno lastno improviziranje. To stimulira kreativnost, prisili na prevzemanje odgovornosti in kar je najpomembneje, s časom subjekta pripelje točno na tisto pot in metodo, ki je njemu najprimernejša.

       Vsak problem, ki ga človek lahko ima, lahko „umestimo“ na neko mesto na shemi Drevesa Življenja. Pravzaprav je pravilno lociranje problema že polovica dela. Pot po sefirotih navzdol je vedno involutivna, in problem se odrazi na sefirotu, pot odspodaj pa je evolutivna in to je pot reševanja problema, oziroma to je pogled na problem iz drugega zornega kota, da ga bolje vidimo in da ugotovimo, kaj je potrebno narediti. Če želite spoznati ministra (kdo pa si to danes želi!) morate vedeti, da je to v glavnem stvar Cheseda in delno Geburaha. Da pa bi prišli do Cheseda (in do možnosti, da bi spoznali ministra) vidimo, da do njega vodijo tri steze. Od Netzaha po stezi Kaf, od Tifareta po stezi Jod in od Geburaha po stezi Tith. Vse tri so važne in vse tri morajo biti v določeni meri prehodne, čeprav tudi tukaj obstaja rangiranje, glede ne to, kakšno poznanstvo z ministrom želimo. Je pa tukaj še nekaj, vsi trije sefiroti morajo biti prehodni in ozaveščeni v določeni meri, da o nižjih sploh ne govorimo.

       To pomeni da morate izbrati pravi trenutek, ‘es kairon’ ker minister ni vedno na razpolago (steza Kaf), da niste klošar ampak čist in urejen gospod (Netzah), naprej, da ste čisti pred bogom in pred ljudmi (še posebej pred ljudmi), da niste v konfliktu s kakšnim zakonskim predpisom (Geburah) in da imate dovolj življenske energije, hrabrosti, da vas ni strah (ničesar, še najmanj pa javnosti, steza Tith), nadalje, da ste kot oseba dovolj zanimivi, osebna karizma (Tifareth) in da nimate egoističnih želja (steza Jod). Takšen lahko mirno pristopite k ministru in mu ponudite roko s konkretnim pametnim predlogom. Vendar pa lahko vse to preskočite z močnim Tifaretom in popolnoma prehodno stezo Jod. Torej, indiferentna vljudnost in suverenost na svojem področju – če ste dober zdravnik ali recimo do bogastva indiferenten hermit-divinator, bo minister poiskal vas! Vendar pazite, minister ima časovno omejen mandat, vi pa ste lahko dober zdravnik ali divinator do konca življenja! Ne pozabite tega! Če že ste to! Ker je malo kateri minister (ne vem če sta danes mogoče dva na celem planetu), ki je ozavestil svoj Chesed, dober zdravnik ali divinator pa je ozavestil svoj Tifaret.

       V primeru da pa vi že poznate ministra, ali, oh, bog ne daj, več njih, potem ste karmično priviligeran, čeprav vam to ni v veliko pomoč pri ozaveščanju svojega Cheseda. To je lako samo olajševalna okoliščina. Poleg tega, minister ima rok uporabe!!! To vam lahko olajša prehodnost vašega Geburaha. Ostalo je odvisno od vašega dela.

       Ampak koga danes zanimajo ministri. Nam so mnogo bolj pomembne nižje stvari. Kako končati fakulteto. Tisto uradno, saj nas drugačna izobraževanja ne zanimajo. Samo z upornostjo. Zbrati dovolj energije, sedeti in se piflati. V igri  so Jesod, Malkut in Hod. Vse diplome tega sveta ne zagotavljajo prehodnost in ozaveščenost Hoda, čeprav diplome spadajo pod Hod, vedite to. Nekaterim je uradna diploma nedosegljiva, čeprav imajo znanja za dva doktorata. Lucidnim ljudem je mučno sedeti in se piflati zastarele kretenizme. Ravno takšni ljudje najlažje ozavestijo svoj Hod. Njim ne priporočam mazohistične samodiscipline stez, ki vodijo do Hoda, ker ga lahko oni obvladajo na drugačne, lažje načine. Ostalim svetujem prav to! Lucidni in samouki (najpogosteje brez diplom) postavljajo pravila za diplome mlajših generacij. Če slučajno želite biti bolj cenjeni zaradi svojih diplom (ha ha) potem morate razumeti stezo Ajin in še nekaj stez, ki vodijo do Geburaha in eventualno Cheseda. In, če greste po tej poti, kar je mogoče, potem to pomeni, da niste v celoti ozavestili svoj Tifaret. To je lahko kratkotrajna slava, kakšnih deset let ali samo nekaj let, nikakor pa ne post mortem. Če pa ste osvojili in ozavestili svoj Tifaret, vam je zagotovljena določena post mortem slava. Na kratko, če želite nagrado sefirota Hoda, diplomo, računamo da imate dovolj energije za to. Potem preko steze Riš razvijte zainteresiranost, celo ljubezen do znanosti iz področja v katerem želite diplomirati, potem se preko steze Šin odrečite vsemu tistemu kar vas odvlači od cilja, napravite stroge selekcije in preverjanje svojega znanja, inventuro znanja, steza Fe naj vas drži v tihi napetosti (motiviranosti), a da vseeno ne postanete odtrgan znanstveni čudak kakor vsi geniji (saj vi ne boste postali genij), in vprašanje časa je kdaj pride nagrada. In takrat bo sefirot Hod akumuliral kritično maso energije in dogodkov in okoliščin, ki bodo dali rezultate in steza Šin bo objavila te rezultate (slovesni razglas), preko steze Riš pa bo Jesod dobil dovolj prave energije da koagulira diplomo in imenovanje ki sta takoj v Malkutu. Vsi ki so diplomirali so dali skozi podoben proces čeprav nimajo pojma o tem.

       Če ste bolani, in kdo danes ni bolan, poiščite pravilno diagnozo, poglejte kje se nahaja na Drevesu Življenja, odkrite torej zakaj bog želi, da ste bolani ravno na tem mestu, poiščite ustrezne bogove zdravja, prikličite jih, vprašajte jih zakaj ne delajo pri vas, pridobite si njihvo naklonjenost in usmiljenost in oni vas bodo pozdravili. Samo da veste, alergijo je najtežje dijagnosticirati! To je stvar Tifareta. Bodite egoist, zberite dovolj energije, ki bo ojačala vaš imunski sistem! In alergije izginejo.

       To so praktični primeri iz vsakdanjega življenja, kar pomeni, da podobna analogija velja za vsak primer. A pravo delo z Drevesom Življenja je ozaveščanje vsakega sefirota, ko napredujemo po stezah navzgor. Moramo se zavedati, da je v vsakem človeku vsak sefirot ozaveščen v določeni meri, ker je to nujno za funkcioniranje v družbi. In rekli so nam, da je človek družbena žival. V čem se bistveno razlikuje družbena žival od Velike Živali ali Velikega Živega Bita?! Veliko vprašanje je ali v vsaki živali obstaja vseh deset sefirotov in to je vprašanje za bodoče kabaliste-filozofe, a če tudi so vsi prisotni, eno je sigurno – niso ozaveščeni. Pri človeku pa je vseh deset sefirotov vsaj malo ozaveščenih. Seveda, ne vsi enakopravno, enakomerno. Nekateri so lahko zelo prehodni, nekateri pa ne. Od te enakomernosti ozaveščenosti je odvisna človekova ravnoteža, ali je nagnjen k ekstremom, ali ima določene premočne afinitete ali animozitete, ali je vsiljiv, agresiven, popustljiv, prebrisan, itd.. Vse to je potrebno imeti v določeni meri in če je vse to uravnoteženo je on blizu sreče. Kaj je že to?

       Ni brez razloga, da je razpon ravno do deset. To število je zaokroženo, celota, zaradi zakonitosti, ki vladajo v našem Sončnem sistemu in zodiaku. Izven tega je morda neko drugo število s takšnimi zakonitostmi (kako je to daleč od koncepta naših umov?!). In zato je povsem logično, da obstaja deset nivojev zavesti, deset iniciacijskih nivojev, deset stopenj, deset osnovnih korakov k božanskem, itd.. Če nekateri (ali več njih) sefirot štrli v katerokoli smer v tem sistemu, to povzroča tenzije, napetosti, kopičenje energije v obliki idej, ki jih ni mogoče ustvariti, itd., in če se tak človek loti dela je ponavadi prisiljen, da tiste neprehodne ozavesti do nivoja tistih prehodnih, in nikakor obratno. Saj nihče ne želi iti pod svoj nivo. Ni lahko. Odtod je nekdo davno dejal – znanje je prekletstvo!

Prevedel: dr. Gregor Musevski