Kategorije
Tarot

TAROT – Povodom knjige Liber 462

Zašto uopšte takav naslov? Šta znači taj broj?

Sve je povezano sa svime. Tako kažu. Nemamo razloga da im ne verujemo. Postoji 22 osnovna sastavna dela i bezbroj pod nivoa koji takođe sarađuju svaki sa svakim. To je beskonačna mreža međuodnosa koja čini astralni fluid. Analizirati sve mogućnosti koje se time nude je besmisleno i beskonačno. Pravnici bi tome rekli da nijedan zakon ne može u sebi sadržavati sve moguće životne situacije. Ali saradnju svake od tih 22 komponente sa svakom je veoma smisleno i potrebno analizirati. I ako ih je 22 i svaka sa svakom sarađuje i to dvosmerno, onda dobijamo broj od 462.

   Tarot je filozofska mašina. Zato jer je sveobuhvatan i tako koncipiran da izražava ključne uticaje. On nema u svojem arsenalu izraz za svaku silinu univerzuma osim pomenutih osnovnih 22, ali sa kombinovanjem postojećih oruđa, komponenti, moguće je izraziti skoro svaku situaciju i događaj na planeti Zemlji. Slično tome, od elemenata iz Periodnog sistema nastaju sva moguća jedinjenja kojih je beskonačno. Dakle, pravilnom upotrebom Tarota, kao predstave univerzuma, moguće je proniknuti u mnoge tajne. Ovde su obrađene situacije u kojima dominiraju samo dve Staze Mudrosti, mada, naravno postoje i kompleksnije situacije u kojima dominiraju tri ili više Staza Mudrosti ravnopravno (ili da se njihov uticaj veoma brzo menja), ali to će uraditi kabalisti budućnosti. I ove 462 kombinacije su preveliki zalogaj za današnji nivo homo sapiensa.

Goran Sarvan - Liber 462 - Kombinacije Tarot aduta
Liber 462

   —   —–   —

    Divinacijom ne mogu da ustanovim šta je neko juče jeo ali mogu da vidim da li mu je probava u redu, šta misli, šta oseća, da li laže, kakav će mu biti današnji ili sutrašnji dan, itd., i još puno toga. Zar nije dovoljno!?

    Kod divinacija treba da znamo da tu takoreći nema literature. Ja ne znam šta da preporučim ljudima osim možda samo par knjiga o Tarotu. Nema više. Dakle, svaki divinator pre ili kasnije dolazi u situaciju da mora da stvara literaturu. A ona se stvara praksom i samo praksom. Samo čitanje i studiranje tu ne daje rezultate. Ja za sebe stvaram takvu literaturu još od rane mladosti, dakle, već preko 100 godina. Time se upoznaje ‘žargon’ svojega divinatorskog sistema.

    Sledeća važna stvar je da bogovi ponekad jednostavno ne daju informacije. Iz mnogih razloga. Recimo rezultate nekih sportskih takmičenja, brojevi na lotou, itd.. Da je to tako, postoje mnogi razlozi. Globalni scenario mora da je zaštićen. Ako bi neko saznao nešto pre vremena, imao bi strahovitu mogućnost u kreiranju scenarija a to podrazumeva velika pomeranja, rearanžiranja odnosa snaga i samih događaja da bi to prouzrokovalo dalekosežne posledice sa mnogo većom cenom od tog primarnog dobitka kojega eventualno donosi ta informacija pre vremena. Pogledajte rad obaveštajnih službi. Šta je rekao Napoleon za špijune. Dakle, diviniranje o sportskim rezultatima je uvek mač sa dve oštrice, tanak led, ali kao trening je idealno.

   —   —–   —

    Mi nemamo divinatore A klase u Tarotu. Mi nemamo astrologe A klase. Imamo puno dobrih astrologa, ali nijednog A klase odkako je preminuo Goran Milekić. Imamo dva-tri njih B klase i to je sve. Imali smo samo jednog divinatora A klase u sistemu Ji Džinga. Dakle, malo je to. A kod ostalih balkanskih i ex-YU naroda slika je još gora. A sve te kadrove moramo da stvorimo. Kako? Sigurno ne odlaskom na studije na zapad na njihove ‘ezoterične i astrološke’ koledže. To oni ne mogu da ponude. Dakle, samoinicijacijama! Svakodnevnom praksom, proučavanjem i divinacijama. Kontinuitetom i intenzitetom.

   —   —–   —

    Nikada nisam voleo te razne i mnogobrojne apokaliptične izjave i predviđanja. Ne kažem da toga neće biti ali uvek to pokušavam da okrenem na humor. U stilu – mi smo frajeri, jer ćemo doživeti najbolju apokalipsu. Ne može to svako. Ha ha. Dakle, to su sve mogućnosti koje se menjaju, i koje je moguće promeniti. Mnoge te scenarije je moguće promeniti u minut do dvanaest. Zato sam skeptičan do svih takvih vizija. Ja više volim da direktno pitam Boga Mudrosti šta će da bude za neku parcijalnu stvar. Time olakšam bogu Mudrosti da mi odgovori i olakšam sebi da lakše razumem odgovor. Dakle, bolje je pitati za kraći vremenski period. Sutra, prekosutra. Jer je manje mogućnosti da se nešto menja. Ako gledamo na duži vremenski period, vidimo puno više, ali tu je i puno više mogućnosti za dodatne modifikacije i promene. Zato su takve vizije ili informacije uvek diskutabilne. Zato je smislenije pitati za kraći vremenski period. Jer ti događaji su bliži materijalnoj realizaciji i zato imaju manje mogućnosti za svoje promene i korekcije. Isto tako treba znati da ne smem previše da zapitkujem. Jer šta radimo sa detetom koje previše zapitkuje. ‘Ajde mali ne dosađuj!’ Jer, Bog Mudrosti mi uvek odgovori ekvivalentno mojem poštenom naporu i nivou pameti u pitanju.

    Dakle, približavaju nam se zahtevna vremena u kojima konačno nakon stogodišnjeg spavanja treba da se probudimo i progledamo i zasučemo rukave. Ako to ne uradimo čeka nas nastavak ovog mrcvarenja.

  Kategorije
  Tarot

  MESEC – RIBE

  Polaganje računa za minuli rad – susret sa puno neprijatnih pitanja

      Ime ovog Aduta je naizgled nelogično s obzirom da korespondira sa astro znakom Riba i sa XII astro kućom. Znak Riba ni po čemu nije specifična pozicija Meseca a ipak je ova frekfencija odnosno predstava ove zodijakalne frekfencije imenovana Mesec. Iz više razloga. Za razliku od šeste astro kuće gde je sve poznato, jasno, čisto (Devica) ovde je sve zamagljeno, nejasno, nepoznato. Ne znamo ni gde smo ni sa kime imamo posla. U tami smo. Ovo je noć ili čak ponoć, mada bi ovde mogli upotrebiti onu izreku ‘najtamnije je pred zoru’. Tu je bezbroj nevidljivih opasnosti ili potencijalnih opasnosti. Ili mi sami mislimo da smo u opasnosti jer smo u maku, u noći. A po noći jedini izvor svetlosti je svetlost Meseca i to je svetlost ‘iz druge ruke’, ona Sunčeva svetlost koja se odbije od Mesea i dođe do nas. Redukovana. Osim toga, za razliku od Aduta Prvosveštenica koji korespondira sa Mesecom ali koji podrazumeva pun Mesec, ovaj Adut posrazumeva prazan Mesec što opštu sliku čini još ‘tamnijom’. Dakle ovo je faza ne samo kada se Sunce ne vidi nego kada je malo i difuzne svetlosti i to je jedan od razloga ovog imena Aduta. Tu sliku možemo smatrati i kao maternicu u kojoj se nešto dešava, nešto priprema da se rodi u jutro. Mi to ne vidimo ali znamo da se neka tiha, nevidljiva dinamika dešava. U mrklom mraku sve nam izgleda drugačije, ‘opasnije’, nikada ne znamo na šta možemo da naletimo, odakle može doći opasnost ili udarac. Sve to odgovara dvanaestoj astro kući. Čak i ako nešto nije opasno ovde može postati, čak i svoja suprotnost što je u skladu sa (dvojnom prirodom) znaka Riba. Sve se može tumačiti drugačije nego što stvarno jeste. Zato se ovde zahteva opreznost, zato se treba pripremiti za ovu situaciju, isto kao što se ceo život treba pripremati za fazu, stanje, kada dođe vreme te astro kuće. Opreznost, zdravi skepticizam.    Adut je dakle dobio ime zbog noći koja je osnovno značenje i poruka. Po noći svesni um nije aktivan. Jedine aktivnosti

  ATU XVIII - Mesec
  Mesec – Ribe

   uma su snovi (ako ih se seća) ali je zato animalna duša veoma aktivna u regenerisanju sva tri nivoa bića (mentalni, astralni i fizički). To je doslovno priprema za novi dan (za novi život), jer Sunce vaskrsava ne samo svakog proleća nego i svakog jutra. Zbog tog faktora nejasnosti, nepoznatosti i mnogobrojnih mogućih opasnosti astrolozi su ovoj astro kući pripisali neprijatelje. Ovaj Adut to takođe izražava ali više u smislu da je najveći neprijatelj neznanje, nerazumevanje, nedostatak podataka, premalo racija (kao suprotnost šeste astro kuće), ‘spavanje u životu’, itd. Baš taj nedostatak racija i mogućnost dvostrukog tumačenja iste stvari zbog tih nejasnosti, nerasvetljenosti, su logična podloga za korespondenciju znaka Riba.    Na skoro svim predstavama ovog Aduta su osnovni simboli duplirani kao što to izražava i simbol Riba. Ta dupliranost nam govori da nije zdravo previše njihati i kolebati se kada se zahteva krajnja pažnja jer nam je uzak put ostavljen na raspolaganju. Na nekim predstavam je tu čak i pas. Noćna životinja, mesečeva životinja koja nepozvane i nepoznate goste bez pardona napada. Pas je noćni čuvar kuće, ali i opasnost za kradljivce, napadače. Zbog toga je na nekim predstavama prikazana Dijana, boginja lova, sa psom ili čak sa vukom što je još logičnije a negde su tu prisutne i školjke, simbol Venere, Afrodite jer Venera je egzaltirana u Ribama. Vladar Riba, Neptun, je bog svih mora i okeana a Venera je rođena, izašla iz mora. Ali Neptun je pre svega bog koji je sve pre nego preciznost što se potpuno uklapa u koncept povezanih simbola – Neptun, Ribe, XII astro kuća.    U divinacijama ovaj Adut nikada nije personalizovan, ali zato može biti veoma precizna kvalifikacija bilo neke osobe, bilo situacije. Uvek je to upozorenje da ne znamo sve, da ne znamo dovoljno, ne znamo onoliko koliko zahteva situacija. Nešto nam se dešava iza leđa što može da bude opasno, nešto ne vidimo (zbog tame ili kamuflaže) a tebali bi to da vidimo. Nečega nismo svesni, bilo da je to zbog takvih tranzita ili nam neko nešto kuva iza leđa ili je neiskren. Ili je to možda neki iracionalni faktor koji je prisutan i toliko je jak da utiče na naše funkcionisanje. Neka tajnovitost je prisutna, lov u mutnom. Baš ta tajnovitost Riba i XII astro kuće često može da bude ne samo upozorenje nego i dodatni motiv za nekoga da krene dalje, da probudi avanturizam i pionirski duh istraživanja. Dvanaestu astro kuću povezuju sa ludnicama, zatvorima, izolovanim mestima gde nema puno svetlosti i sa mesečarenjem. Latinska reč ‘lunatic’ potiče od iste reči za Mesec i doslovno znači afektiranost Mesecom. Slično je i sa ludilom. Medicini danas je poznata veza između psihičkih neravnoteža i nasilnosti (ludila) sa fazama Meseca.    Ako se radi o pitanjima emotivne prirode tu može biti nekontrolisana i nepoznata strast ali koja može da odvede do velikog razočarenja zbog neiskrenosti. Nismo gospodari sebe, bilo da nas neko laže bilo da se priprema velika promena. Ovaj Adut je često stanje na pragu promene, stanje pred zoru, stanje pre rođenja, jer na kraju ovog znak, ove astro kuće sledi Ascendent!. Ali je zato ovde intuicija veoma jaka.    Ako se radi o pitanjima poslovne prirode opet je tu znak za alarm. Ne znamo sve! Puno toga je neraščišćeno, bilo da je poslovni partner neiskren, nepošten bilo da ni on sam ne zna sve potencijalne opasnosti i zamke. U svakom slučaju treba sačekati jer ova situacija ne može dugo da traje. Tu su nesiguran posao, strah od neuspeha, intrige, prevare, nevidljive blokade. Ako je pitanje zdravlja, tu su neke nepoznate, tajne, podmukle bolesti koje se ne otkrivaju lako a još teže leče (nasledne bolesti), karmičke bolesti. Kao na primer rak. Uvek je tu upozorenje kao i kod XII astro kuće da se ne izgubimo u tami i ohrabrenje (između redova) da prevaziđemo i pobedimo strah i prođemo kroz tu inicijaciju (tu malu smrt) i dođemo do novog rođenja (prve stro kuće). Jer ta situacija nije bez razloga, kao što je prisutnost i intenzitet XII astro kuće i planeta u njoj veoma smisleno za subjekta. Ipak je ovo faza nekog početnog i tihog rasta, period početka, nastanka gde su svi faktori još u igri i u svojem elementarnom obliku i otuda ta ranjivost, otuda opasnosti.   

  Mesec je planeta koja uzrokuje sva pomeranja vode na Zemlji a ovo je astro znak Riba, Neptuna, plus Mesec takođe uzrokuje i začeća i rođenja. Ovo je prazan Mesec a to je faza prijemčivosti maternice, označava dane ovulacije (kod svake zdrave žene) a XII astro kuću možemo smatrati maternicom koja se završava Ascendentom, jutrom, rođenjem. Ali zbog svih ostalih karakteristika XII astro kuće otuda ovde toliko sumornih elemenata.
  Kategorije
  Tarot

  ZVEZDA – VODOLIJA

  U zavetrini ili na promaji bogova

      Ovo je možda najteži primer da pronađemo vezu između imena Aduta i korespondentnog astro znaka. Pa ipak, tih veza i logičnosti je više nego dovoljno. Veze između zvezda i meteora sa ljudima postoje u svim kulturama kao na primer da je duša svakog čoveka predstavljena nekom zvezdom na nebu. Rođenjem čoveka stvara se, nastaje nova zvezda. I u skladu sa sjajem te zvezde na nebu je i veličina sreće te zvezde-čoveka na zemlji. Kada nastupi smrt duša umrlog nestaje ili sija kao meteor. Vodolija je jedan od četiri kerubična znaka koji tvore Sfingu i to je ljudski znak. Uz Devicu jedini ljudski znak u zodijaku mada je Devica više mišljena kao sinonim čistoće i nevinosti a manje kao ljudsko biće. Vodolija je jedini pravi ljudski znak. ’Svaki muškarac i svaka žena je zvezda’. Iz tog razloga jer je to humano biće (ljudsko biće) i zato mnogi astrolozi smatraju ljude Vodolije najhumanijim ljudima. To je malo gruba i površna interpretacija.    Treba da znamo da je tokom istorije dizajn ove karte pretrpeo nekoliko modifikacija koje su pridonele nepreciznosti i nejasnosti prikaza, što je veoma slično sa nepreciznim interpretacijama značenja ovog Aduta. Ali osnovni simbol je uglavnom isti. Žena koja kleči u obe ruke drži po krčag iz kojih izliva tečnost. Iz jednog krčaga u vodu a iz drugog na zemlju. U pozadini je uglavnom zvezdano nebo ili neka druga predstava neba i nebeskih

  Zvezda - Vodolija
  Zvezda – Vodolija

   tela. Važno je primetiti da je na svakom dizajnu ta osoba ženskog pola što je jasna aluzija na nebeski svod koji je uglavnom u svim jezicima ženskog pola ili barem postoji pripadajuća imenica i u ženskom polu. Kao i ekvivalentno božanstvo u staroegipatskoj mitologiji, boginja Nuit. Poruka je – zvezde (na nebu) utiču na zvezde (na zemlji). To je nerazdvojivo. Najidealnije ime u tom slučaju je Zvezda. Koresondencije sa Vodolijom samo dopunjuju tu analogiju. To potvrđuje i sigil znaka Vodolije. Ta žena ima nešto u rukama, nešto svoje i ona to daje, doslovno sipa ka dole. Primaoci toga što ona daje su pasivni, oni dobijaju, oni su toliko mali da čak nisu ni prikazani. Ali kao što piše u starom zavetu, bog je stvorio čoveka po svojem obliku, tako da je ljudsko biće ovde i onaj  koji daje i onaj koji prima jer figura kleči na zemlji. Makrokosmos je jednak mikrokosmosu. Još jasnije će nam biti ako analizu ovog Aduta povežemo sa jedanaestom astro kućom. To je kuća prijatelja. U toj kući smo kod prijatelja. Mi smo u gostima. Uživamo njihovo gostoprimstvo i altruizam se deli uzajamno. To je humanost, to je društvenost. Ali moramo da znamo da tu nismo na svojem terenu. U najboljem slučaju tu smo na neutralnom terenu ili u gostima. Tu važe pravila domaćina. Mi smo u zavetrini, mi smo na relativno sigurnom. Moramo da se pridržavamo ‘kućnog reda’. Ne diktiramo događaje, ne odlučujemo. Dobijamo ono što dobijamo, što domaćin hoće da nam da ili šta ima i šta može da nam da. Znači nekako smo sekundarni. Šta nam domaćin da, šta nam nebo da, šta nam bog da. A bog daje sve. I što nam se sviđa i što nam se ne sviđa. Mi smo pasivni. Kao i figura na ovoj predstavi. Mi smo ispostavljeni ‘tetrisu univerzuma’, tečnosti koja dolazi iz krčaga, ali ipak smo u naručju tog univerzuma, u naručju mnogih (svih) okolnosti. Nemoguće je izbegnuti ili destilovati sebe od okolnosti. Čak i najčistiji i najizolovaniji hermit (Devica) to ne može!    Ovaj Adut često može da bude i jeste personalizovan i uglavnom je to neka blagonaklona osoba, dobronamerna ali pasivna. To je prijateljska osoba koja ima karakteristike materinske naklonjenosti. Otuda taj humanizam Vodolija. Ali ta osoba zbog pasivnosti ne može puno da uradi ali zavetrinu sigurno (barem to) može da ponudi. Ako nije personalizovan onda je to situacija predaha (da uzmemo vazduha) ili čak inertno tavorenje, ili je to znak naše sopstvene i nepotrebne inertnosti ili čak znak da smo nekako zaštićeni od bogova, da smo u zavetrini. Ali u zavetrini se ne uradi puno osim akumuliranja snaga i kovanja planova. I to je dosta. Ovo nikako nije slab nagoveštaj. Ali baš zbog te pasivnosti, nemogućnosti da se puno uradi, zbog te prepuštenosti ‘dobroj volji ili slaboj volji’ bogova ili ‘kućnom redu’ domaćina, skoro sva tumačenja ovog Aduta su u stilu – nada, nada u bolje sutra, iščekivanje, često puta i neispunjene nade, mogućnosti, vera u pozitivno u ljudima, benevolentnost, itd.. Vidimo da je tu malo akcije. Ali puno dobre vere. Vodolije su pozitivci i zbog vladara Urana su inovatori. Ali svako naučno otkriće se može upotrebiti i za dobre i za loše ciljeve. Jednako kao ono što nam dolazi sa nebesa može biti ugodno ili neugodno. Isto tako ovaj neutralni Adut u momentu može postati pozitivan ili negativan. Uran, vladar Vodolije znači – nebo. Sve što postoji ‘palo je s neba’.    Ako je u divinacijama pitanje emotivne prirode to može da bude nagoveštaj obećavajućih planova za budućnost, ali to ne mora da znači da je to dovoljno. Uvek je potrebno imati inicijativu. Ako se radi o poslovnim odnosima ili materijalnim pitanjima to su obećavajući planovi i projekti, trasiranje poslovnog smera, praćenje svojega instinkta i može biti početak dobrog posla. Ali to su još samo planovi, to još nije akcija. U (samo)inicijacijskom procesu ovaj Adut treba da omogući duboki uvid i shvatanje i poverenje u kosmičke zakone. Zato ga možemo shvatiti kao ohrabrenje za poverenje u dobru (božiju) volju i božiju milost momenta i pristup budućnosti sa puno nade. Istovremeno treba da smo svesni da previše razmišljanja i previše očekivanja od budućnosti može odvesti daleko od praktične potrebe sadašnjeg momenta i premalo akcije ovde i sada. Ne sme nas zavetrina jedanaeste kuće uspavati!    Nebo nam ne želi ništa slabo, čak bi mogli reći da nam je naklonjeno. Ono nam svake sekunde daruje svoje uticaje (konstantnim tranzitima) a drugo je pitanje koliko smo mi sposobni da te delove integrišemo u sebe, osvestimo, ukalkulišemo u svoj sistem. Ako smo nespremni ti delovi neba koje nam daruje ta ženska figura, mogu da budu uzrok problema, napetosti, nesreće. I obratno, ako smo spremni za te darove oni su samo sreća.