Zašto rituali nemaju efekte kakve očekujem?

Ili zašto imaju rituali tako mali efekat? Zašto neke prakse ne daju rezultate?

Kao prvo, ako su prakse korektne one ne mogu a da nemaju rezultate. Drugo je da li ste sa time zadovoljni. Ipak, razloga za ne(dovoljne) rezultate može biti puno.

1. Ko zna da vas nauči kako se pravilno izvode rituali? Od koga je on sam naučio? Iz knjiga. Kao (verovatno) i vi. Da li ste nadgradili neki ritual kojega radite recimo godinu dana ili deset godina? Da li uopšte možete da ga nadgradite ako ga ne poznajete? A da li ga razumete? Da li znate smisao svake geste i svake reči u dotičnom ritualu? To su preduslovi da nadgradite i sebi prilagodite ritual, koliko on to dopušta.

2. Kakve rezultate očekujete? Možda očekujete previše. Čuda? Nema čuda. Svako čudo se dešava na prirodan način.

3. Da li znate šta su sve kontra struje vašim praksama? Da li znate šta je sve protiv vas dok vi pokušavate nešto sa svojim ritualom?

4. Da li znate odakle startujete, koliko karme su vam roditelji ostavili (u dobroj veri)?

5. Da li pravilno radite? Da li radite pravilne prakse? One koje odgovaraju vašem nivou. Da ne ispadne da ste več na fakultetu a radite vežbe iz osnovne škole. Često se dešava da ljudi misle da su na fakultetu a jedva da su kompetentni za gimnaziju. Ili pokušavate da uradite doktorat u osnovnoj školi, mada ovo drugo je retko. To su najčešće želje ali u praksi je to reeeeetko.

6. Da li dovoljno intenzivno radite? Možda vi radite 30 minuta dnevno a potrebno vam je na primer 38 minuta dharane dnevno? Znači treba da znate svoje potencijale i mogućnosti i granice izdržljivosti. Kao atletičar.

7. Kada bi sve bilo dostupno svima, odnosno kada bi svi mogli i znali sve, svi na planeti bi bili milioneri. Čak i oni monasi koji su se zakleli na ne-posedovanje. Drugim rečima, puno toga vam karmički nije dostupno.

Tačke od 8 pa do 128 sam preskočio, jer bih vam ubio svu volju za vežbanjem. To ne znači da one ne postoje, i uglavnom su derivati ovih prvih 7 tačaka.

129. Niko od duhovnih učitelja, a kojih ima kao kusih pasa, da ne kažem kao pečuraka posle kiše, nema tri sive ćelije u glavi da kaže da sve rituale koje smo nasledili iz raznih tradicija, bilo istoka a uglavnom zapada, treba intenzivirati, ili narodski rečeno, prilagoditi današnjem vremenu. Jer tako zastareli, oni ne rade, nemaju snage.

Sve to treba uvažiti kod kreiranja efemerija. Ritual je mehanizam kao i automobil. Svaki deo ima svoju funkciju. Bez nekih delova automobil može da radi, bez nekih ne može. Isto je i sa ritualima. Bez pogonskog goriva ništa ne radi. Bez žrtve i ritual ne radi. Pravo gorivo treba sipati u pravi auto, isto tako prave žrtve treba ponuditi pravom bogu. I prizvati ga pravim rečima i pravim gestama, pravim korespondencijama.